Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρακολουθεί στενά και συμπαραστέκεται στο μέλος της ΕΠ.ΟΠ. Δνεα (ΠΒ) Ν.Α. του Β. που βρίσκεται σε απόγνωση εδώ και πολλούς μήνες, καθώς αντιμετωπίζει ένα σοβαρότατο πρόβλημα που η υπηρεσία μέχρις στιγμής ενώ μπορεί, αρνείται να της επιλύσει.

Η ΕΠ.ΟΠ. Δνεας (ΠΒ) Ν.Α. υπηρετεί σε μονάδα του Έβρου και είναι άγαμη μητέρα. Τον Σεπτέμβρη του 2013 έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι εκτός γάμου και έλαβε την Νόμιμη άδεια κυήσεως και στη συνέχεια την άδεια ανατροφής τέκνου. Έκτοτε διαμένει στη Θεσσαλονίκη μαζί με τους γονείς της, αφού θα ήταν δύσκολο να παραμείνει μόνη στο Νομό Έβρου όπου υπηρετεί και μέχρι τώρα ήταν η κατοικία της, χωρίς κάποια βοήθεια από το οικογενειακό της περιβάλλον.
Πριν τη λήξη της άδειας της στις 28/5/2014, υπέβαλλε τις προβλεπόμενες αναφορές ζητώντας την ένταξη της στις μονογονεϊκές οικογένειες και ζητώντας με τη λήξη της άδειας της, την μετάθεση της σε μονάδα πλησίον της Θεσσαλονίκης. Ποτέ δεν έλαβε γραπτώς κάποια απάντηση για τα αιτήματα της, αλλά από τη ΔΠΒ εκδόθηκε μόνο η διαταγή επιστροφή της στη μονάδα που υπηρετεί στον Έβρο. Αναγκασμένη πλέον να αφήσει το 11 μηνών παιδί της στους γονείς της και να παρουσιαστεί στη μονάδα της, υπέβαλλε στις 29/7/2014 Ενδικοφανής Προσφυγή (άρθρου 8 ν. 3883/2010) προκειμένου να επανεξεταστεί το αίτημα της. Στις 19/8/2014 η ΔΠΒ της απαντά ότι η «… μετάθεσης και τοποθέτησή της στην φρουρά Θεσ/νίκης, δεν δύναται να ικανοποιηθεί…». Σαν λόγος μη ικανοποίησης του αιτήματος αναφέρεται ότι «Στην Θεσ/νίκη δεν υφίσταται υπηρεσιακή ανάγκη κάλυψης κενής οργανικής θέσης ΕΠΟΠ (ΠΒ) ειδικότητας την οποία κατέχει η εξεταζόμενη ΕΠΟΠ». Κάπου εδώ να αναφέρουμε ότι πουθενά στην απάντηση της προσφυγής δεν αναφέρονται τα κοινωνικά κριτήρια που εμπεριέχει το αίτημα μιας άγαμης μητέρας που τελεί κατ’αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα ενός βρέφους, αλλά ούτε για το ότι η αιτούμενη ανήκει στην κατηγορία των μονογονεϊκών οικογενειών.
Όπως είναι φυσικό η όλη κατάσταση έχει φέρει σε απελπισία την εν λόγω ΕΠ.ΟΠ. . Ούτε λίγο-ούτε πολύ, μια μητέρα ενός βρέφους καλείται να «εγκαταλείψει» το παιδί της στους γονείς της, προκειμένου να μπορέσει να επιστρέψει στη μονάδα της στον Έβρο, αφού εκεί διαμένει μόνη και χωρίς κανένα συγγενικό της πρόσωπο που θα μπορούσε να τη βοηθήσει. Η ψυχολογική της κατάσταση βρίσκεται στο χείριστο βαθμό ευρισκόμενη πλέον σε απίστευτη απόγνωση.

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συμπαρίσταται στο μέλος της και ήδη έχει αναθέσει στο Νομικό της σύμβουλο την εξέταση της υπόθεσης. Τα μέχρι στιγμής εξεταζόμενα στοιχεία έχουνε δείξει τα εξής:
-Η ΕΠ.ΟΠ. Δνεας (ΠΒ) Ν.Α. του Β. είναι μητέρα τέκνου γεννημένου χωρίς γάμο των γονέων του, ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα του ανήλικου τέκνου της και ως εκ τούτου νοείται γονέας μονογονεϊκής οικογένειας.
-Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 3 της Υ.Α. υπ’ αρ. Φ. 411/253437/Σ. 2358 ΦΕΚ Β 1631/2013 «Οι γυναίκες στελέχη των ΕΔ που επιστρέφουν από άδεια κύησης – τοκετού, τοποθετούνται στον τόπο προτίμησης τους, εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση σύμφωνα με τους ΠΟΥ του οικείου Κλάδου, άλλως σε όμορη περιφερειακή ενότητα, όπου και δύνανται να παραμείνουν για πέντε (5) έτη.
– Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 6 του Ν. 2936/2001 (ΦΕΚ 166,τ Α’ – 25/07/01), όπως αυτός τροποποιήθηκε από το Ν. 3036/2002 (ΦΕΚ 171,τ Α’ – 23/07/02), οι ΕΠ.ΟΠ.
(2) Δύναται να μετατεθούν πριν την μονιμοποίησή τους, με την παρέλευση πενταετίας στην αρχική Μονάδα τοποθέτησης, εφόσον οι ανάγκες τις υπηρεσίας το επιβάλουν ή εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν και οι ανάγκες της υπηρεσίας το επιτρέπουν. Η ΕΠ.ΟΠ. (ΠΒ) Ν. Α. είναι μεν μη μονιμοποιημένη, αλλά έχει υπηρετήσει στη Μονάδα αρχικής της τοποθέτησης για χρονικό διάστημα 63 μηνών.
-Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης υπάρχουν μονάδες με οργανική θέση της ειδικότητας την οποία κατέχει η ΕΠ.ΟΠ.
-Δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα Διοικητικά και τα άλλα ευεργετικά μέτρα που προβλέπονται σε κατηγορίες στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα.

Η Ε.Σ.Πε.Κ.Μ. θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την υπόθεση του μέλους της, θα ενημερώνει συνεχώς για την εξέλιξη της και θα αγωνιστεί μαζί με την Α.Ν. μέχρι την τελική δικαίωση της.

9 responses to “Υπάρχει τελικά μέριμνα για στρατιωτικούς που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα;;;”

 1. Γ.Κ. says:

  Καποιος απο αυτους που βγαζουν αυτες τις διαταγες εχουν ερθει στη θεση αυτης της κοπελας; Πως θα τους φαινοταν αν ηταν κορη τους; Εχει χαθει η ανθρωπια αναμεσα στις μεγαλες καρεκλες τους και τα πολλα γαλονια τους!!!!!

 2. Epop Lxias (PB) says:

  Einai gnwsto to kolpo me tis ypiresiakes anagkes. Sou petane ena den to epitrepoun oi ypiresiakes anagkes kai katharizoun.

 3. HELLAS says:

  Όπως γνωστό είναι και το κόλπο των μονογονεϊκών οικογενειών!

  • Σακης says:

   Σωστα!!! Επειδη ειμαστε ανικανοι να κανουμε πραγματικο ελεγχο για το ποιοι ειναι χωρισμενοι και ποιοι οχι, επειδη ειμαστε ανικανοι να βρουμε ποιοι λενε ψεματα και δεν ειναι μονογονεικες οικογενειες, προτιμουμε να απορριπτουμε ελαφρα τη καρδια ολες τις περιπτωσεις και να τρεχουν μετα οι φουκαραδες οι ΕΠΟΠ στα δικαστηρια για να δικαιωθουν.

 4. ΚΕΥ says:

  Sinithos tetoies periptwseis ftanoun sta dikastiria opou kai panta dikaionontai ta stelexoi. To kako omws einai oti den timwrite pote autos pou aperipse ta dikaia aitimata ten stelexwn paraviazontas tous nomous. Kanonika prepei na timwrountai autoi pou den dixnoun tin aparaititi merimna kai malista na plironoun apo tin tsepi tous ta dikastika exoda.

 5. Someone says:

  Άρθρο 1
  Γενικά
  1. Η παρούσα απόφαση αφορά τους Αξιωματικούς όλων των κατηγοριών,
  τους Ανθυπασπιστές, τους Μονίμους και Εθελοντές Υπαξιωματικούς, τους Εθελοντές
  Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και τους μονιμοποιηθέντες Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ)
  των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ).

  Σας κάλυψα?

  • Kastanos says:

   ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ; ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΕΝΤΕΣ ΕΠΟΠ;;;
   ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΡΕ ΣΕΙΣ ΕΚΕΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΑΣ; ΟΙ ΜΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΕΝΤΕΣ ΕΠΟΠ ΤΟ ΕΧΟΥΝΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ, ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ Ή ΤΑ ΜΩΡΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ, ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ, ΤΗΝ ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΤΟΥΣ;;;
   ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΚΑΛΑ ΜΗΝ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΒΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΣ ΟΤΙ ΟΙ ΜΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΕΝΤΕΣ ΕΠΟΠ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΑΝΕΣ . ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΧΟΡΗΓΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΠΙΝΕΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ.
   ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΔΩ

  • έτσι είναι says:

   εμένα με κάλυψες πάντως. ακριβώς έτσι είναι η διατύπωση στη διάταξη της εν λόγω υπουργικής απόφασης, ο αρθρογράφος όμως μάλλον ξέχασε να το αναφέρει και αναρωτιέται γιατί η μη μονιμοποιηθείσα ΕΠΟΠ δεν υπάγεται στις ευεργετικές διατάξεις μιας υπουργικής απόφασης που ξεκινώντας λέει ρητά ότι δεν εφαρμόζεται στους μη μονιμοποιηθέντες ΕΠΟΠ!

   • Ελενα says:

    Δεν λεει “ρητα” ότι δεν ισχυει για τους μη μονιμοποιηθέντες. Απλα η εκ παραδρομης η εκ του πονηρου τους παρακαμπτει.

Leave a Reply